Vaippojen hoito

Säilytys

Kestovaippayhdistykseltä lainattuja, likaantuneita vaippoja säilytetään mahdollisimman ilmavasti esim. muoviämpärissä tai kangaspussissa. Ennen säilytysastiaan siirtämistä vaipasta huuhdellaan kiinteät jätteet wc-pönttöön käsisuihkun avulla.

Peseminen

Vaippoja ei tarvitse pestä päivittäin, mutta ne tulee pestä viimeistään kolme vuorokautta käytön jälkeen. Vaipat (paitsi villaiset) tulee pestä 60 asteessa. Tarralliset vaipat pestään tarrat kiinni. Vaipat voi pestä muun vaalean pyykin joukossa. Käytä pesuainetta tavallista vähemmän, esim. ¾ normaalista. Huuhteluainetta ei saa käyttää, sillä se heikentää vaippojen imukykyä. Mahdolliset tahrat voi poistaa sappisaippualla. Täytä pesukone väljästi. Vettä säästävissä pesukoneissa esipesu ja lisähuuhtelu saattavat olla tarpeen. Vaippoihin kerääntyneet pesuainejäämät voivat aiheuttaa lapselle ihoärsytystä ja tekevät vaipoista tunkkaisia ja koppuraisia.

Pesuaine

Lainatut vaipat (paitsi villaiset) pestään pesuaineella, joka ei sisällä saippuaa yli 5%, valkaisuaineita eikä zeoliittia. Pesuaineeksi suosittelemme mm. Daily sensitive, Erisan neste, pesupähkinät, LV (kirjopyykki), Ariel Color neste, Ecover delicate ( neste ), Eldorado Sensitive Color tai X-tra Color, omo color sensitive tai Bioluvil sensitive. Huuhteluaine heikentää vaippojen imukykyä, joten sitä ei vaippojen pesussa saa käyttää. Voit sen sijaan laittaa huuhteluainelokeron etikkaa tai pyykkietikkaa.

Villahousujen peseminen

Villavaippahousujen puhdistamiseen riittää yleensä tuulettaminen jos villalle on päässyt vain pissaa. Tuuletukseksi riittää säilytys vaikka ovenkahvaan ripustettuna. Mahdolliset tahrat kannattaa kuitenkin huuhtoa heti. Tarpeen tullen villahousut pestään villanpesuaineella 30 asteessa mieluiten käsin. Mahdollisesta lanoliinikäsittelystä huolehtii lainaamon vastuuhenkilö.

Kuivatus

Kuivaa vaippoja ekologisuussyistä mieluiten narulla. Osa vaipoista (sisävaipat, imut ja harsot) kestävät rumpukuivauksen, mutta suosittelemme narukuivausta, jotta vaipat säilyvät hyväkuntoisina mahdollisimman monelle lainaajalle. Omat kestovaipat ja imut voit ehdottomasti kuivata kuivausrummussa. Kosteussulullisia vaippoja (all-in-one, taskuvaipat ja keinokuituiset vaippakuoret) ei saa liottaa etikassa tai kuivata suorassa auringonpaahteessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s